събота, 7 май 2016 г.

Ученик от Велико Търново стана първи в света по математика


Ученикът на Природо-математическата гимназия "Васил Друмев" във Велико Търново Петко Казанджиев постигна страхотен успех и спечели първо място на международно състезание по математика в Москва. Международният конкурс, в който тийнейджърът прослави училището си и България, се нарича „Математика и проектиране” и до него Петко стигна, след като стана шампион в неговия национален кръг.

Десетокласникът, който се подготвя при педагозите Цеца Байчева и Кинка Кирилова-Лупанова, се състезава с проекта си „Дуопол и олигопол на Бертран“ в секцията „Финансова математика”. Повече от 300 ученици, студенти и учители от Беларус, България, Казахстан и Русия са се срещнали в Москва, за да представят рефератите си. Състезанието ce пpoвeждa зa дeсeти път като част от пpoeктa „Мeтoдикa и инфopмaциoнни тeхнoлoгии в oбpaзoвaниeтo”. Пapтньopи пo нeгo ca Висшето училище по застраховане и финанси, Инcтитyтът пo мaтeмaтикa и инфopмaтикa пpи БАН и Мocкoвcкият дъpжaвeн yнивepcитeт.

Петко участва за втори път в това състезание и за втори път стига до финалите в Москва. Миналата година той и неговият съученик Мартин Иванов, който сега е в 11-и клас, участваха в последния етап с два проекта, които бяха научно откритие в областта на математиката. Младите откриватели успяха да заминат за Москва благодарение на свои съученици, които набираха средства за пътуването им. В руската столица двамата спечелиха едно второ и едно трето място. Втори станаха с проекта си „Изследвания, свързани с константата на Капрекар” и трети с проекта „Разширен алгоритъм на Евклид”.

А само преди месец Петко Казанджиев получи и предложение да стане студент във Висшето училище по застраховане и финанси в София. Вузът харесал младия математик точно след националния етап на „Математика и проектиране“. Университетът иска младежа и му предлага стипендия, равняваща се на 20% отстъпка от таксата за целия период на обучение. Висшето училище по застраховане и финанси е частен университет и единственият ВУЗ, който е акредитиран от Британския акредитационен съвет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар