петък, 8 април 2016 г.

Фандъкова: Климатичните промени удрят големите градове

Необходими са контрол и бързи процедури при ремонтните дейности на къщи, които са паметници на културата. Това заяви във Велико Търново столичният кмет Йорданка Фандъкова. По думите й собствениците носят основната отговорност за опазване и възстановяването на  културното наследство. Според Фандъкова Община Велико Търново има добри виждания за справяне с проблема и в момента се подготвят промени в закона, където участва и Сдружението на общините в България.

„Ние правим проверки, налагаме санкции. Предлагаме и възможности по програмите. Но в крайна сметка процедурите трябва да се олеснят и облекчат. Защото, за да се възстанови една фасада понякога са нужни не месеци, а години. Това демотивира собствениците. Това са общи въпроси, които свързават старата столица Велико Търново и София”, заяви Йоранка Фандъкова.

Според нея всички големи градове имат общи проблеми. По думите й това са климатичните проблеми и борбата с срещу природните стихии.

Фандъкова е във Велико Търново, за да изнесе лекция на тема „Кметската институция- права, задължения и отговорности” пред студенти от Великотърновския университет. Тя пристигна в старата столица по покана на преподавателя и областен управител проф. Пенчо Пенчев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар